Skip to content Skip to footer

Kezelések és tartalom

Rögzített fogsorok

Mit érdemes tudni a műfogsorról?

fogsor olyan fogpótlási módszer, mely azon páciensek számára nyújt hatékony megoldást, akik fogainak jelentős része, adott esetben az összes foga hiányzik. A fogprotézisek célja az esztétikai és rágó funkció teljes helyreállítása.

A rögzített fogsornál a teljes körhíd vagy a részleges fogászati híd az implantátumokhoz van rögzítve, ezért teljesen stabil és nem kell ragasztani, emiatt komfortosabb, nem esik ki a szájból. Ezen kívül természetesebb vele a harapás és a rágás is a stabilitása miatt. A rögzített-kivehető fogsornál implantátumok biztosítják a fogpótlás stabilitását, azonban a fogsor kivehető, és így könnyen tisztítható. Ennél a fogpótlásnál stég (fém híd) vagy lokátorok (kis fémgolyók) kerülnek az implantátumra, amelyek a számukra a protézisben kialakított helyre pattintanak be és úgy tartják helyén a fogsort.

Fog implantátumhoz elhorgonyzott, rögzített, kivehető fogsorok

kivehető fogpótlás a fog implantátumhoz elhorgonyzott fogsor. Ez egy olcsóbb alternatíva az implantátumhoz rögzített foghidakhoz képest, illetve abban az esetben is ajánlott, amikor valamilyen egészségügyi okból kifolyólag nem lehetséges minden fogat egyesével fog implantátummal helyettesíteni.

A rögzített fogsor erősen és stabilan kapcsolódik a fog implantátumhoz, ami miatt sokkal biztonságosabb és kényelmesebb, mint a nem rögzített fogsor. Emellett kisebb is, mint a hagyományos protézis, ami sokkal könnyebbé teszi viselését és használatát a mindennapokban.

Miért ajánlott a fog implantátumhoz rögzített fogsor?

Premium Straumann, Nobel Active vagy Alpha Bio implantátumhoz rögzített protézissel visszaállítható a rágás eredeti erőssége és minősége, valamint használatával szükségtelenné válik a fogsor ragasztó. Az egészséges emésztés támogatása mellett természetes megjelenést kölcsönöz viselőjének és a beszéddel sem lesz problémája.

A rögzített fogsor nem irritálja a fogínyt, így sokkal kényelmesebb a viselete.

A fog implantátum miatt megakadályozható az arc vonalainak idő előtti öregedése, jellegének elvesztése, hiszen a fogbeültetések minimálisra csökkentik a csontveszteséget. Mindezekből következik, hogy ez egy hosszantartó, stabil fogpótlási megoldás.

Milyen típusai vannak a rögzített, kivehető fogsoroknak?

Számos fogpótlási módszer létezik, amely közül klinikánkon az Ön számára megfelelő megoldást tudjuk kínálni. Egészségügyi állapottól függően az alsó állkapocs esetén már 2 fog implantátum is elegendő lehet ahhoz, hogy megtartsa a fogsort. A felső állkapocs esetén inkább a 4 vagy 6 mesterséges foggyökér ajánlott.

A fogsort az implantátumokkal többféle módon lehet összekötni. Az egyik ilyen módszer az ún. stég, ami egy fém híd, a másikat pedig lokátoros rögzítésnek hívjuk. Utóbbi esetben az implantátumok tetejére kis golyókat erősít a fogorvos, amelyek a számukra a protézisben kialakított helyre pattintanak be és úgy tartják helyén a fogsort.

Stéges fogsor 4 implantátumon

Gömbretenciós, lokátoros kivehető fogsor 2 vagy 4 implantátumon

Fogpótlás fogsorral – kezelés menete

A fog implantátumra rögzített fogsor felhelyezésének menetét két nagy részre oszthatjuk.

  • Első szakasz

A kezelés első lépései során a fogorvos kihúzza a fogakat, ha szükséges, illetve azt követően ülteti be a fog implantátumokat. Az implantátumok körüli terület gyógyulási ideje kb. 4-6 hónap, ez idő alatt a foggyökerek beépülnek a csontba.

  • Második szakasz

A gyógyulási időt követően az implantátumokba  ún. gyógycsavarokat helyeznek, majd ezt követően lenyomatot vesznek az állcsontról, beállítják a harapási magasságot. Majd jön egy próba a viaszba helyezett fogakkal, végül a fogtechnikus mindezek alapján elkészíti a fogsort, amelyet a kozmetikai fogorvos felhelyez és ellátja Önt fogsora épen tartására és szájhigiéniájának fenntartására vonatkozóan.

Alkalmas vagyok arra, hogy rögzített fogsorom legyen?

Minden személy, aki megfelelő szájhigiéniával rendelkezik, alkalmasnak tekinthető erre a beavatkozásra. Azonban mielőtt elkezdené ezt a kezelést, nem árt felmérni a páciens általános egészségügyi állapotát és mindennapi szokásait.

A kezeléshez megfelelő mennyiségű és sűrűségű állkapocs csont állomány szükséges, amely ellenőrizhető egy röntgen, CT vagy Premium CBCT felvétellel. Az így készített diagnózis alapján a fogorvos dönthet arról, hogy elegendő-e a csont vagy szükség van-e csontpótlásra.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a fog implantátumok beültetése ellenjavallt, mint például a periodontitisz, az erős dohányzás vagy a fogcsikorgatás. Ezeket a megfelelő kezeléssel érdemes elmulasztani, illetve érdemes felhagyni a dohányzással a beavatkozás előtt és azt követően is.

Mik a teendőim, mire figyeljek a fogsor felhelyezését követően?

A fog implantátumra rögzített fogsorokat alapvetően úgy tervezték, hogy a nap 24 órájában lehessen őket hordani, azonban ezeket a fogpótlásokat is rendszeresen ki kell venni a tisztítás érdekében. A fogíny tisztán és egészségesen tartása nagyon fontos az implantátumok stabilitása és hosszú élettartama szempontjából.

A fogsort éppen ezért javasolt napi szinten tisztítani. A tisztítás során mossa meg a protézist, valamint az implantátumok környezetét, fogselyemmel távolítsa el a lepedéket a fog implantátumra helyezett felépítményről, használjon szájvizet és öblítse át fogsorát is.

Kivehető fogsorok

Mi a fogsor és milyen esetben ajánlott alkalmazása?

fogsor egy megfizethető fogpótlási módszer olyan pácienseink számára, akiknek az összes foga hiányzik. Abban az esetben, ha van saját foga, de nem megfelelő számú, elhelyezkedésű, a részleges fogsor ajánlott.

Mind a teljes mind a részleges protézis célja a rágó funkció és az esztétikai hatás visszaállítása. A megfelelő rágás az egészséges emésztés alapfeltétele, amely hiányában emésztési problémák léphetnek fel, ami további megbetegedéshez vezethet.

Az esztétikum pedig mindennapi életünk része, magabiztos megjelenés nélkül jelentősen csökkenhet önbizalmunk. Azonban egy, az adottságainknak megfelelően elkészített fogsor visszaadhatja magabiztosságunkat, és akár évekkel fiatalabb megjelenést kölcsönözhet.

Nem rögzített, kivehető fogsorok

A nem rögzített, kivehető fogsor egy hagyományos megoldás a részleges vagy teljes foghiány pótlására. A fogak mindkét protézis esetében műanyagból készülnek. Porcelán fogak nem kerülhetnek a fogsorba, mivel súlyuknál fogva lehúznák a fogsort a helyéről.

Teljes lemezes fogpótlás

A kivehető fogsort speciális ragasztóval kell a fogínyhez rögzíteni. Ez a fogpótlás kevésbé stabil, de könnyebb tisztítani, illetve az ára is kedvezőbb.

A nem rögzített fogsorok viselete nem túl komfortos, ugyanis nagyon könnyen elmozdulhatnak, ami evés és beszéd közben okozhat kellemetlenséget. Emellett megtapasztalható továbbá idővel az állkapocs csont sorvadásának jelensége is.

Ez annak a következménye, hogy nincsenek a csontban foggyökerek, amelyek a rágás nyomását a csontba vezetve stimulálják azt, így meggátolva a csontvesztést. Ez a csontleépülés idővel az arc formájának átalakulásához és a fogsor elmozdulásához vezethet.

Részleges lemezes fogpótlás tipúsai

Részleges fogsornál többféle módon kapcsolódhat a kivehető elem a saját ép fogakhoz, koronákhoz, hidakhoz:

  • kapcsos (kapocs elhorgonyzású)
  • teleszkópos (teleszkóp koronán elhorgonyzott)
  • finommechanikai (rejtett elhorgonyzású)

A fémkapocs hátránya, hogy esztétikai szempontból nem a legjobb megoldás. Mivel a rejtett elhorgonyzás esetében együtt készítik el a hidat és a kivehető fogsort (kombinált munka), így esztétikailag sokkal jobb megoldást nyújt, mint a fémkapocs, és stabilan ül a szájban a fogsor.

Teleszkópos fogpótlás
Finommechanikai (rejtett elhorgonyzású)