Skip to content Skip to footer

Kezelések és tartalom

Fogászati röntgen

Miért olyan fontos a fogászati röntgen?

konzultáció és góckutatás során a kezelő fogorvosa panoráma röntgent vagy CT/CBCT röntgent készít, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fogak egészségesek és nincsenek szabad szemmel nem látható problémák az ínyben.

A fogászati röntgen (panoráma röntgen) a fogszűrés egyik legfontosabb része.

Miért jöjjön el fogászati szűrővizsgálatra?

Az évente javasolt fogászati szűrővizsgálatok lehetővé teszik a problémák korai észlelését és megkönnyítik a szájüregi egészség fenntartását is. Ezek lehet közhelyeknek tűnnek, de gondoljunk csak bele, hogy nem mindegy, hogy csak egy fogtömésen kell részt vennie a páciensnek, vagy egy komplex gyökérkezelésen, ami nyilván hosszabb kezelést jelent. A fogorvos konstruktív visszajelzést adhat a páciens szájhigiénájáról is, tanácsot ad, hogy milyen fogkefét, fogkrémet, szájvizet, fogselymet használjon és melyeket érdemes kerülni.

Panoráma röntgen

Panoráma röntgen készítése alapvető fontosságú számos komoly fogászati beavatkozás megtervezésénél. A panoráma röntgen felvételen a teljes fogsor látható, az alsó és felső fogsor mellett az alsó és felső állcsontot, az állkapocsízületet és az arcüreg alsó részét is beleértve. Ez tehát nem a fogsor egy bizonyos részéről ad részletgazdag képet, hanem az egész állapotáról egy teljes, átfogó felvétel.

Mire jó a panoráma röntgen?

A fogászati panoráma röntgenkészítésnek köszönhetően a szakorvosok gyorsabban és pontosabban tudják felállítani a diagnózist. A röntgen lehetővé teszi, hogy a szakorvos komplexebb és pontosabb képet kapjon a páciens állapotáról, mint korábban a hagyományos, intraorális készülékkel. A röntgenképről könnyedén megállapíthatóak a fogászati és szájüregi problémák, többek között:

 • az előrehaladott periodontális betegségek
 • az állkapocscsontokban kialakult ciszták
 • az állkapocs tumor és a szájüregi rák
 • a bölcsességfogak állapota
 • a rágó ízületi gyulladások
 • az orrmelléküreg gyulladása

A fogászati röntgenkészítés mind a szájsebészek, mind pedig a fogorvokon számára hétköznapi műveletnek számít a diagnózis felállításához.

A panoráma röntgenfelvétel menete

A panoráma röntgenkészítés egyszerű, pár perces művelet. Az eljárás során nincs szükség semmilyen gyógyszerkészítmény alkalmazására. A vizsgálat előtt szükséges eltávolítani a testről minden ékszert és fém tárgyat.

Az eljárás első lépéseként a páciensnek a fejrögzítőbe kell helyeznie az arcát. Fontos a mozdulatlanság, mivel így lehet pontos és tiszta képet kapni a szövetekről és azok helyzetéről. Ehhez a szakorvos alkalmazhat még egy harapás-blokkoló eszközt is, amit a művelet közben a szájban kell tartani. A következő lépésben a röntgengép az egyik oldalról, félkörívben elhalad az arc előtt, egészen az állcsont végéig. Ez nagyjából 15-20 másodpercet vesz igénybe. Ezután a készülék elkészíti a lenyomatot, Ön pedig kiveheti a harapásblokkolót és a fejét a rögzítőből.

A felvétel két pozícióban készülhet. Vannak az álló és ülő gépek. Idősebbeknél és gyerekeknél ajánlott az ülő pozíciót választani, mivel úgy könnyebb a testet nyugodt állapotban tartani.

Prémium fogászati CT (CBCT)

A Medicover fogászatán már elérhető a világ egyik legmodernebb, többszörös díjnyertes (Cellerant Class of Technology, Edison Awards) fogászati CT és panoráma röntgen berendezése, a prémium kategóriájú CBCT készülék, mellyel a legtöbb CT és röntgenfelvétel készül világszerte. A CT ötvözi a hagyományos két dimenziós panorámatechnikát és a CBCT (Cone Beam CT) képalkotást, hogy a modern 3D-s arcszkenneléssel együtt hozza létre a valóban személyre szabott képalkotást.

Mi a CBCT?

Cone Beam CT (CBCT) olyan háromdimenziós digitális röntgenleképezési eljárás, melynek során a csontszerkezetről és a fogakról kifejezetten alacsony sugárterhelés mellett készül a lehető legrészletesebb felvétel.

Milyen előnyei vannak a CBCT berendezésnek?

 • Személyre szabott sugárterhelés: a CBCT készülék a páciens állkapcsának felépítése alapján automatikusan határozza meg a sugárterhelés szükséges mértékét.
 • Lényegesen alacsonyabb sugárterhelés: egy normál fogászati CT alkalmával kibocsátott sugárdózisnak körülbelül a fele éri a pácienst a vizsgálat során.
 • A legrészletesebb képet biztosítja a legjobb felbontásban
 • Pontos tervezhetőség: a 3D szoftver segítségével a felvétel után közvetlenül tervezhető a szájsebészeti (implantálás) beavatkozás. A páciens ezt követően pontosan tudni fogja, hogy milyen beavatkozásra lesz szüksége.

Mik a CBCT előnyei a fül-orr-gégészetben?

 • A hagyományos CT-vel összehasonlítva kevesebb műtermék keletkezik a fémek (például fogtömések, fogkoronák, fog implantátumok, fül implantátumok, arc-, állcsont rögzítő fémek) körül.
 • Ismételt vizsgálatok esetén jelentősen csökken a sugárérzékeny szövetek (például szem) károsodásának a kockázata.
 • Legalább olyan jó térbeli felbontás tetszőleges síkban, mint a hagyományos CT-nél.
 • Gyors, 30-40 másodperces vizsgálati idő ülő vagy álló helyzetben, nyitott térben (ellentétben a hagyományos CT cső alakú zárt terével).

A vizsgálat menete

Fontos, hogy a vizsgálat megkezdése előtt a páciens minden fémet távolítson el környezetéből (fülbevaló, nyaklánc, piercing, fogsor stb.).

Fogászati szakasszisztensünk a felvétel megkezdése előtt tájékoztatja a pácienst a vizsgálat menetéről és ellátja a megfelelő instrukciókkal. Az alacsony sugárdózis mellett a páciens teljes védelmének biztosítása érdekében sugárzás elleni ólommellényt használunk.

A vizsgálat időtartama (20-40 másodperc) alatt mozdulatlanság szükséges az értékelhető felvételek elkészítéséhez. Ellenkező esetben homályos kép keletkezhet, ami a felvétel megismétlését teheti szükségessé.

A vizsgálat első lépéseként egy kis felvétel készül, egy panoráma röntgenfelvétel sugárdózisának mindössze 5%-ával. Ez az úgynevezett feltérképezési fázis, melynek során a legmodernebb CBCT készülék a páciens felépítése (morfológiája) alapján számolja ki a szükséges sugárdózist (személyre szabott sugárterhelés a SmartAuto Technológiának köszönhetően).

Az elkészült felvételeket DVD-n, digitális formátumban nyújtjuk át a páciensnek.

3D képalkotás

Tekintve, hogy egy 3D program segítségével történik az implantáció tervezése, minimális az esélye, hogy ismételt felvétel válik szükségessé, mert az implantok pozícionálása számítógépes segédlettel történik. Az úgynevezett Face-scan opció segítségével még a páciens arcát is meg lehet jeleníteni a CBCT felvételen a végső eredmény bemutatása érdekében.

Díjak, elismerések

A legújabb Carestream CBCT rendszer, a CS 9600 elnyerte a 2019. évi “Cellerant Class of Technology” díjat. A berendezés tökéletesen tükrözi a cég elhivatottságát a fogászati diagnosztika átalakításában.

Az Edison Awards ezüst díját is elnyerte a készülék, amelyet azoknak a vállalatoknak ítélnek oda, akik folytatják Thomas Edison örökségét és olyan fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek megváltoztatják egy-egy terület jövőjét.

Intraorális röntgen

Az intraorális fogászati röntgen leggyakoribb esete a kisfilmes vagy kis fogászati röntgen, avagy kis röntgen. Ilyenkor 1-1 fog, illetve a környező csontállomány alapos, részletgazdag vizsgálata történik. Intraorális röntgenről van szó, tehát a film vagy érzékelő a szájüregben van, amikor a felvétel készül.

Mikor szükséges az intraorális röntgen?

A kis fogászati röntgenre az alábbi tünetekhez, illetve kezelésekhez kapcsolódva van szükség:

 • foggyökér körüli gyulladások, ciszta, tályog gyanúja
 • megrekedt fogak vizsgálata
 • csontszerkezet feltérképezése
 • fogínysorvadás, csontpusztulás
 • gyökérkezelés előtt
  gyökérkezelés utáni kontrollvizsgálat
 • a panoráma röntgenen látható elváltozások pontosabb vizsgálata

Ezeknek az intraorális felvételeknek fontos tulajdonsága, hogy rendkívül részletgazdagok és informatívak.

Teleröntgen

A teleröntgen felvétel egy oldalirányú koponyafelvétel. Az oldalirányú képen kirajzolódik az arcprofil, illetve a csontok, fogak oldalsó nézetből. Az állcsontok magassága, hosszúsága mérhető, illetve látható a fogak dőlése, az állcsontokhoz való viszonya. A tele röntgenfelvételen az egyes fogak külön nem láthatóak, ezek egymásra vetülnek, így ez a felvétel nem alkalmas például a szuvas fogak vagy gyökerek körüli gyulladások elemzésére. Ez a felvétel kifejezetten fogszabályozási célzattal készül.

Mikor szükséges a teleröntgen?

A teleröntgen a fogszabályozási kezelések egyik nélkülözhetetlen része, ugyanis a fogak és az arccsontok helyzete egyszerre elemezhető rajta. Ez az együttes információtartalom segít eldönteni a kezelőorvosnak, hogy a harapási rendellenesség a fogak nem megfelelő viszonyából vagy az állcsontok rossz pozíciójából adódik. Az oldalirányú felvételen például megállapítható:

 • A felső és alsó állcsont egymáshoz való viszonya,
 • A fogak előrefelé, vagy hátrafelé dőlése,
 • Az úgynevezett bulldogharapás, nyitott harapás vagy pókharapás megléte

Míg a frontális felvételen az arcaszimmetriára lehet következtetni. A rendellenes pozíció detektálása mellett a fogszabályozó szakorvos szög-és távolságmérések által a deformitások mértékét is meg tudja határozni, és ennek köszönhetően egy személyre szabott, komplex kezelést tud megtervezni.

A teleröntgen felvétel menete

A vizsgálat nem igényel semmiféle előkészületet. A páciensnek mindössze a szemüveget, fülbevalót, nyakláncot kell eltávolítania testéről, majd egyenes háttal beállni a készülék elé. A vizsgálat során a páciens minden esetben ólommellényt visel, annak érdekében, hogy a szervezetet megóvjuk a sugárterheléstől. A kép készítése során kiemelten fontos a helyes testhelyzet megtartása, ugyanis ez határozza meg, hogy a szakorvos által végzett mérések mennyire pontosan tükrözik majd a valóságot. Az asszisztensek a helyes fejtartást emiatt gondos figyelemmel állítják be, és megkérik a páciens, hogy a vizsgálat ideje alatt ne mozduljon el. A beállítás során különösen fontos az egyenes tartás és az, hogy a fogakkal a páciens összeharapjon. Az expozíció mindössze egy-két másodpercből áll, így a gyerekek számára sem megterhelő a vizsgálat.