Skip to content Skip to footer

Fogfehérítés

Mikor alkalmazzunk fogfehérítést?

Amennyiben elszíneződtek vagy foltossá váltak fogai, vagy egyszerűen csak szeretne egy fiatalosabb megjelenést, a fogfehérítés lehet Ön számára az ideális kozmetikai fogászati kezelés.

Többféle fogfehérítési eljárás is létezik, éppen ezért nem árt utána olvasni a tényleges hatékonyságuknak. Általában a leghitelesebb források maguk az ügyfelek, érdemes elolvasni a véleményüket vagy beszélni családtagokkal, ismerősökkel, akik végeztettek már hasonló kezelést.

Mitől színeződhetnek el a fogaim?

A fogak elszíneződésének számos oka lehet:

 • leggyakrabban az elfogyasztott italok és ételek okoznak elszíneződést, amelyek idővel bejutnak a fogzománc alsóbb rétegeibe, ahonnan már nem lehet eltávolítani azokat egy sima fogmosással (kávé, tea, szintetikus ételszínezék, stb.)
 • dohányzás
 • elszíneződött tömések
 • gyökérkezelés

Fogfehérítés előtt

A fogfehérítést megelőzően érdemes részt venni egy fogászati szűrésen. Amennyiben a konzultáció során a fogorvos szuvas fogat talál, vagy úgy ítéli meg, hogy gyökérkezelésre lenne szüksége a páciensnek, úgy érdemes elvégeztetni a kezeléseket még a fogfehérítés előtt. Érdemes a régi töméseket is kicseréltetni, illetve leszedetni a fogkövet.

Miért a rendelői fogfehérítést ajánljuk?

Ezt a fogfehérítési technikát magasan képzett fogorvosaink végzik, így a végeredmény biztosan olyan lesz, amilyet szeretne.

A rendelői fogfehérítés:

 • professzionális: az egyik legmodernebb fogfehérítő módszer
 • gyors: ragyogó mosoly akár 1 óra alatt
 • hatékony: fehérebb mosoly, amely akár évekig tart
 • megbízható: tapasztalataink szerint a számos rendelkezésre álló fogfehérítő módszer közül eddig a leglátványosabb és legmegbízhatóbb eredményt a rendelői fogfehérítés biztosítja
 • biztonságos: klinikai tesztek igazolják, hogy a rendelői fogfehérítés a legbiztonságosabb fogászati és esztétikai eljárás

A rendelői fogfehérítés kezelésének menete

 1. A rendelői fogfehérítést minden esetben professzionális fogtisztítás (fogkőeltávolítás, melynek ára 18 500 Ft-tól érhető el) előzi meg.
 2. A szájterpesz felhelyezését követően az ínyt fényre keményedő anyaggal izoláljuk, védjük. A nyelv és a pofa védelmére a szájterpesz, illetve a nagy nedvszívó képességgel rendelkező speciális szövésű anyagok szolgálnak.
 3. Mind a páciens, mind a dentálhigiénikus védőszemüveget kap.
 4. A fogfehérítés három 15 perces szakaszból áll. Ennek során a fog felszínére fogfehérítő zselét viszünk fel, és UV fényt kibocsátó lámpával világítjuk meg. A fény hatására a felvitt hidrogén-peroxid tartalmú anyag (zselé) eltávolítja a fog felszínén és a mélyebb rétegeiben található elszíneződéseket. A 15 perces ciklusok végén új fogfehérítő zselét helyezünk fel, és ellenőrizzük a nyelv és a pofa izolálására használt anyagot.

Fogfehérítés után: őrizze meg sokáig ragyogó mosolyát!

Közvetlenül a fogfehérítést követően tilos pár óráig fogat mosni! Az eljárás során ugyanis a fogzománc felső rétege átmenetileg felpuhul, majd a fogfehérítést követően egy kis idő elteltével megint visszanyeri keménységét és képességét arra, hogy megvédje a fogat a fizikai behatásoktól.

A rendelői fogfehérítés tartóssága évekre szól, ennél gyakrabban nem is ajánlott a fogfehérítés elvégeztetése. A tényleges eredmény időtartamát emellett a páciens életmódja is befolyásolja. Abban az esetben, ha rendszeresen fogyaszt kávét, teát, bort, mesterséges színezéket tartalmazó ételeket és esetleg dohányzik is, akkor mosolya ragyogásának fenntartása érdekében gyakrabban kell elvégezni a fogfehérítést, mint azon pácienseknek, akik más életmódot folytatnak.

A fogfehérítés eredményének maradandóvá tétele érdekében ajánlott a fogfehérítő fogkrémek használata, valamint részt venni fél-egy évenként egy kontroll vizsgálaton, illetve bizonyos időközönként igénybe venni egy dentálhigiéniás kezelést is.

Létezik a professzionális fogfehérítésnek bármilyen hátránya vagy káros hatása?

A rendelői fogfehérítésnek nincsen semmilyen hátránya a fogak, a szájüreg és a páciens egészségi állapotára vonatkozóan. Ez a fogfehérítési módszer ugyanis professzionális és minimálisan invazív, így nem roncsolja a fogakat.

EU előírásoknak megfelelően szigorúan tilos 6%-nál nagyobb koncentrációban hidrogén-peroxidot használni. A mi fogászati klinikánk kezelői, az itt végzett eljárások, használt eszközök és alapanyagok mind megfelelnek az ISO-9001-es szabványnak, klinikánkon minden munkafolyamat a legmagasabb EU-s sztenderdeknek felel meg, ami garanciát nyújt fogai épségének védelmére.

Miért nem ajánlunk más fogfehérítő rendszert?

Az előkészítetlen és kontrollálatlan kezelés hatástalan, illetve előre nem látható kellemetlenségeket okozhat. Bár elérhetőek olcsóbb megoldások is, azok tapasztalataink szerint közel sem ennyire tartósak és nem nyújtanak ilyen látványos eredményt. Más rendszereknél időigényes a fehérítés teljes folyamata (például otthoni fogfehérítés esetén legtöbbször két hét).

Milyen esetben lehet és milyen esetben nem érdemes fogfehérítést alkalmazni?

A fogfehérítés alkalmazhatóságáról minden esetben a konzulens fogorvos dönt, figyelembe véve az Ön igényeit és fogainak állapotát. Ha például az elszíneződés túl intenzív vagy úgy ítéli meg, hogy fogfehérítéssel nem hozható helyre, akkor javaslatot tehet porcelán foghéj vagy fogkorona alkalmazására is. A fogak alap, természetes színe örökölt tulajdonság, így nem minden esetben érhető el az az elefántcsont árnyalat, amely a reklámokból köszön vissza. Fogászati klinikánkon természetesen mindent megteszünk azért, hogy pácienseink a lehető legszebb mosollyal távozhassanak a kezelést követően.

Fogkő eltávolítás

Miért fontos a fogkő eltávolítás?

Az évtizedek alatt megváltozott táplálkozási szokások miatt egyre nagyobb hangsúlyt kell fordítani a szájápolásra, mely nemcsak a saját fogazat megtartását segíti, hanem az elkészült fogpótlások, implantátumok élettartamát is meghosszabbítja.

A legkisebb ínygyulladás is veszélyezteti és kudarcra ítélheti a precíz beavatkozásokat. Az ínygyulladás gyakori oka lehet a fogkő képződés.

Mi a fogkő, hogyan alakul ki?

A rendszeres fogmosás és fogselyem használat segítségével a lepedék nagy része eltávolítható a fogakról, de házilag a még nagyon lelkiismeretes fogtisztítással sem tüntethető el 100%-osan. A lepedékben idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le, ami fogkő képződéshez vezethet.

A fogkő kialakulásának megelőzése érdekében ezért érdemes dentálhigiéniás kezeléseken részt venni, amely során teljes mértékben el tudják távolítani a lepedéket. A fogkő képződés üteme és mértéke mindenkinél egyedi, függ az életmódtól és egyéni adottságoktól is.

Leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le. A fogkő erősen tapad a foghoz, ezért nem lehet egyszerű fogmosással eltávolítani.

Milyen rövid- és hosszú távú következményei lehetnek a felgyülemlett, kezeletlen fogkőnek?

A fogkő képződés idővel látványos lerakódások formájában jelentkezhet a fog és az íny találkozásánál, amely egyáltalán nem nyújt esztétikus látványt. El is színezheti a fogakat, hiszen megköti a kávét, teát, dohányfüstöt, valamint az ételekből származó mesterséges színezéket, amelyek bejuthatnak a fogzománc alsóbb rétegeibe is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kellemetlen lehelet fő oka általában nem is a fogszuvasodás, hanem a fogkő. A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágy betegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.

A fogkő eltávolítás menete

A fogkő eltávolítást egy konzultáció és fogászati szűrés előzi meg klinikánkon. Ennek során a fogorvos megbeszéli Önnel a kezelés menetét és átad egy kezelési és költség tervet.

A fogkő leszedés során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. A kezelés miatt a fogfelszín karcolódhat, ami miatt a fogkő gyorsabban kiújulhat.

Éppen ezért ajánlott elvégeztetni az ún. Air brush só polírozást is, amely során a fogak felszínét újra “simává”, karcmentessé tesszük. A beavatkozás gyors és fájdalommentes, a páciensnek további fizikai megterhelést nem jelent.

A polírozást követően kerülhet sor az íny- és tasakkezelésre. Ennek során fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő oldatokkal ecsetelik az ínyt, ami nemcsak a baktériumokat pusztítja el a tasakokban, hanem serkenti az esetleges sebgyógyulást, valamint visszaállítja a szervezet helyi védekező reakciójának egyensúlyát is.

Fogkő eltávolítás után

A fog fogkő leszedést követően még akár 4-6 hétig is érzékeny lehet, de ettől nem kell megijedni, ez része a kezelés utáni természetes gyógyulási folyamatnak. Az érzékenység leggyakoribb oka az, hogy a nagymértékben lerakódott fogkő feltolja a fogínyt a dentincsatornáról, ami a lerakódás eltávolításával szabaddá válik. A fog ezen része érzékeny a hidegre és a melegre, ami miatt evés és ivás közben éles fájdalom tapasztalható.

Amennyiben a fogkő eltávolítás területén szűnni nem akaró vérzést és fájdalmat tapasztal, megduzzadtak a nyirokcsomói, keresse fel minél előbb kezelőorvosát, mert lehet, hogy elfertőződött a terület.

A fogérzékenység ritkább esetben kezelendő csak fájdalomcsillapító tablettákkal. Legtöbbször elegendő a szenzitív fogak védelmében használandó fogkrém is. Erősebb fájdalom a kezelést követő 1-2 órán belül elmúlik, a tünetek pedig 1-2 hét elteltével enyhülnek, és 4-6 héten belül teljesen elmúlnak.

FONTOS tudnivalók

 • A fogkő eltávolítást követő 3-4 napban lehetőleg kerülje a keményebb ételeket, ropogtatni valókat.
 • A fogíny és az érintett szövetek gyógyulása érdekében javasolt a dohányzás elhagyása.
 • Vásároljon ínyvédő, érzékeny fogakra ajánlott fogkrémet.
 • Érdemes a kezelés után kb. egy hétre puha vagy extra puha sörtéjű fogkefére váltani a fogak és a fogíny érzékenysége miatt.
 • A fogkő eltávolítást követő pár napban érdemes naponta többször gyulladáscsökkentő szájvízzel öblögetni.
 • A kezelést követően se feledkezzünk meg a fogselyem használatáról, a fogközök tisztításáról.
 • Megfigyelhető a fogkő leszedés után, hogy a fogközök szélesebbekké válnak, de általában idővel össze is húzódnak.

Milyen gyakran érdemes fogkő eltávolítást végeztetni?

A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért az orvosaink által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést. Általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati kontroll időpontjával. A rendszeres fogkő eltávolítás a fogágy betegségeinek nagy része megelőzhető, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy fogainkat egy életen át megtarthassuk.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon!