Skip to content Skip to footer

Kivehető fogsorok

Mi a fogsor és milyen esetben ajánlott alkalmazása?

fogsor egy megfizethető fogpótlási módszer olyan pácienseink számára, akiknek az összes foga hiányzik. Abban az esetben, ha van saját foga, de nem megfelelő számú, elhelyezkedésű, a részleges fogsor ajánlott.

Mind a teljes mind a részleges protézis célja a rágó funkció és az esztétikai hatás visszaállítása. A megfelelő rágás az egészséges emésztés alapfeltétele, amely hiányában emésztési problémák léphetnek fel, ami további megbetegedéshez vezethet.

Az esztétikum pedig mindennapi életünk része, magabiztos megjelenés nélkül jelentősen csökkenhet önbizalmunk. Azonban egy, az adottságainknak megfelelően elkészített fogsor visszaadhatja magabiztosságunkat, és akár évekkel fiatalabb megjelenést kölcsönözhet.

Nem rögzített, kivehető fogsorok

A nem rögzített, kivehető fogsor egy hagyományos megoldás a részleges vagy teljes foghiány pótlására. A fogak mindkét protézis esetében műanyagból készülnek. Porcelán fogak nem kerülhetnek a fogsorba, mivel súlyuknál fogva lehúznák a fogsort a helyéről.

Teljes lemezes fogpótlás
A kivehető fogsort speciális ragasztóval kell a fogínyhez rögzíteni. Ez a fogpótlás kevésbé stabil, de könnyebb tisztítani, illetve az ára is kedvezőbb. A nem rögzített fogsorok viselete nem túl komfortos, ugyanis nagyon könnyen elmozdulhatnak, ami evés és beszéd közben okozhat kellemetlenséget. Emellett megtapasztalható továbbá idővel az állkapocs csont sorvadásának jelensége is. Ez annak a következménye, hogy nincsenek a csontban foggyökerek, amelyek a rágás nyomását a csontba vezetve stimulálják azt, így meggátolva a csontvesztést. Ez a csontleépülés idővel az arc formájának átalakulásához és a fogsor elmozdulásához vezethet.
Teleszkópos fogpótlás
Részleges lemezes fogpótlás tipúsai

Részleges fogsornál többféle módon kapcsolódhat a kivehető elem a saját ép fogakhoz, koronákhoz, hidakhoz:

  • kapcsos (kapocs elhorgonyzású)
  • teleszkópos (teleszkóp koronán elhorgonyzott)
  • finommechanikai (rejtett elhorgonyzású)

A fémkapocs hátránya, hogy esztétikai szempontból nem a legjobb megoldás. Mivel a rejtett elhorgonyzás esetében együtt készítik el a hidat és a kivehető fogsort (kombinált munka), így esztétikailag sokkal jobb megoldást nyújt, mint a fémkapocs, és stabilan ül a szájban a fogsor.

Finommechanikai (rejtett elhorgonyzású)

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon!