Skip to content Skip to footer

Fogászati lézerterápia

SiroLaser Blue a világ első olyan fogászati lézere, amellyel számos kezelés végezhető három különböző szondájának köszönhetően. Ez a kompakt és sokoldalú fogdiódás lézer kék, infravörös és vörös diódákkal működik.

A gyors véralvadási hatásának köszönhetően a lézer ideális eszköz vérzés nélküli bemetszéshez, valamint alkalmazása során nem roncsolja a környező szöveteket sem.

A lézer impulzusfénye lehetővé teszi a gyökércsatorna területén jelen lévő csírák és baktériumok csökkentését ott is, ahova az öblítőszer nem ér el a lézeres fotoakusztikus hullámok nélkül.

A lézerkezelés előnyei

 • Elpusztítja a káros baktériumok jelentős részét
 • Csökkenti a vérzést
 • Fájdalommentes kezelést garantál
 • Elhanyagolhatóak a műtét utáni ödémák
 • Csillapítja a műtét utáni fájdalmat
 • Hegmentes sebgyógyulás biztosít

Lézeres gyökérkezelés

A gyökércsatorna kezelés célja a szennyezett idegszövetek hatékony kivonása a fogból. Ezeket a fertőzött lágy szöveteket manuálisan vagy mechanikusan távolítják el.

Az eljárás során a lézer baktériumölő hatást eredményez, amely mélyebb fertőtlenítést biztosít, mint a vegyi anyagokkal történő klasszikus öblítő rendszer. A lézer használata elősegíti a sejtregenerációt (celluláris biostimuláció) is az érintett területen, ezáltal tovább növelve a beavatkozások sikerét. Emellett a lézeres gyökérkezelés lehetővé teszi a gyökerek fertőtlenítését egyetlen kezelés alatt – amennyiben nem súlyos a fertőzés -, ami azt jelenti, hogy a fogorvos azonnal bezárhatja a gyökércsatornákat, korlátozva ezzel a műtét utáni fájdalom kockázatát. Ezzel szemben a manuális eljárás fertőzést okozhat a gyökérben a baktériumok felhalmozódása miatt, és tályogot képezve.

Ez az innovatív lézeres gyökérkezelési technika, mint az eddigi legjobb fertőtlenítő módszer nagyon népszerű, mivel a műtét utáni szövődmények kockázata szinte nem is létezik, nem beszélve arról, hogy a gyógyulás gyorsabb, mint a hagyományos módszereknél.

A gyökérkezelés terápia módja

Gyökérkezelés során a lézersugarat hosszú, vékony műszerrel vezetik be a gyökércsatornába, így elpusztítja a baktériumokat és megelőzi a gyulladás kialakulását. A lézer hatékonysága gyökérkezelésnél azért kiemelkedő, mert olyan helyekre is elér, amelyekre a hagyományos fogászati eszközök nem tudnak bejutni.

Milyen területeken használjuk még a lézerterápiát?

Három különböző diódájának köszönhetően nagyon sok fajta kezelésében használható a lézer. A hagyományos ápolások kiegészítésére vagy a szokott kezelési technikák alternatívájaként is használják.

Implantológia

Az implantátum körüli műtétek esetében használható, például az implantátum eltávolításánál, tisztításánál és az élek előkészítésénél a nyomatok és képek készítéséhez.

Parodontológia

A diódalézer az ínyzsebben lévő csírák és baktériumok csökkentésére szolgál, valamint a szemcsés szövetek csökkentésére a zsebek alján.

Sebészet

A szájsebészeti műtéteknél is számos előnnyel jár: csökkenti a vérzést, fájdalommentes, kevésbé invazív kezelési módot és varrás nélküli hegesedést biztosít.

CEREC / protézisek

A barázdák (szulkusz) kiterjedésének csökkentése és/vagy a vérzés elállítása a nyomatok elkészítéséhez.

Fogászati hiperesztézia, avagy fokozott érzékenység

Alacsony teljesítményű lézerterápia a túlérzékenység kezelésére.

Ellenjavallatok

Bizonyos egészségügyi állapotok ellenjavalltak a lézeres beavatkozáshoz: helyi érzéstelenítővel szembeni túlérzékenység, allergia, daganatos megbetegedés, terhesség, szívbetegség, tüdőgyulladás, vérzési rendellenességek, alvási zavarok (apnoe), legyengült immunrendszer, illetve bármilyen olyan egészségügyi állapot vagy gyógyszer, amely ellenjavallhatja a készülékhez kapcsolódó egyes fény-  és lézerforrások használatát.

Az eljárás nem alkalmazható továbbá bőrbetegségben szenvedő páciensek (fotodermatózis), valamint fényérzékeny betegek (fotoallergia) esetében.

Fájdalommentes hagyományos és lézeres gyökérkezelés

Erősen károsodott fog és gyakori fogfájás esetében megoldást jelenthet a gyökérkezelés, illetve a lézeres gyökérkezelés. Ez a fogászati beavatkozás főként a gyulladt vagy elhalt fogbelű fogak megmentésére irányul ezért is használjuk a mikroszkópot a fogak állapotának jobb láthatóságához és az egyértelmű diagnózishoz.

Fogászati klinikánkon minden esetben törekszünk rá, hogy pácienseink minél tovább használhassák saját fogaikat, ezért amikor csak lehet, inkább gyökérkezelést javaslunk foghúzás helyett.

Gyökérkezeléskor a gyökérben helyet foglaló erek és idegek, vagyis a pulpa eltávolítását értjük. Majd a kezelést gyökértöméssel zárják fogorvosaink.

Gyökérkezelendő fog

Milyen problémákat lehet orvosolni gyökérkezeléssel?

 • olyan fogbélgyulladást, mely időben nem kezelt fogszuvasodás miatt alakult ki
 • olyan fogbélgyulladást, mely sérülés miatt keletkezett
 • olyan fogbélelhalást, mely korábbi tömés nyomán alakult ki
 • egészséges fog gyulladását, mely az ellenkező oldali foghiány miatt túlterhelődött

Mindezek következménye lehet az eleinte ritka, majd gyakorivá, intenzívvé váló fogfájás, illetve ínyfájdalom, mely azonnali beavatkozást igényel. A Medicover Fogászat több nyelven beszélő (angol, német, román, török, héber, perzsa), tapasztalt szakemberei a legújabb technológiák felhasználásával látnak hozzá a probléma megoldásához. A gyökérkezelés után ismételten készül egy röntgenfelvétel kontroll keretében.

A gyökérkezelés lépései

A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, mely során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük helyi érzéstelenítésben. Ennek menete a következő:

 1. A gyökérkezelés megkezdése előtt panoráma röntgen vagy intraorális röntgen készül.
 2. A felvételek alapján megkezdődik a fogbélüreg tartalmának eltávolítása egy apró nyíláson keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes fogászati beavatkozás!
 3. A fertőzött kamrafalat (a fogbélüreg belső fala) eltávolítjuk és a nyílást kifertőtlenítjük baktériumölő lézerrel.
 4. A fogfájást okozó gyulladás megszüntetésére gyógyszeres tömés kerül az üregbe pár napra.
 5. A következő fogorvosi látogatás alkalmával bekerül egy gumiszerű tömés (gutta-percha) a gyökércsatornába, mely hermetikusan lezárja a fog belsejét, meggátolva ezzel további baktériumok bejutását.
 6. Végül, a fogorvos a lyuk mérete alapján külső tömést vagy koronát helyez a fogra.
A fájdalommentes gyökérkezelés menete

Tévhitek

Gyökérkezelés lehetőséget ad a saját fog megtartására, megmentésére is! Sokaknak azonban a szó hallatán egyből tévesen egy fájdalmas embert próbáló kezelésre gondolnak. Pedig erről szó sincs! Sajnos azonban a tévhitek városi legendákként keringenek, mik ezek a tévhitek?

1. Fájdalmas

A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a kezelés, viszont utána sem kell aggódni, a fogorvos utasításainak megfelelően javasolt a fájdalomcsillapító szedése a kezelés után. Akkor beszélhetünk fájdalomról, intenzív fogfájásról, ha nincs kezelve a szóban forgó fog gyökere, ami folyamatos gyulladásban marad.

2. Felesleges

Mert utána ki kell majd úgyis húzni azt a fogat. Azonban ez is téves, hiszen pont az a lényege a gyökérkezelésnek, hogy megmenti a gyulladt fogat.

3. Elhal

A gyökérkezelt fog már nem él, emiatt könnyen sérül, törékeny lesz. A foggyökér a fog belső szerkezete, azonban a fog szerkezetét általában nem befolyásolja. Ha jelentős méretű szuvasodás okolható a kialakulásáért, akkor előfordulhat, hogy a szerkezetet meggyengíti. Ebben az esetben fogorvosaink koronát helyeznek a sérült fogra, mely megegyező külsőre a saját foggal.

4. Csak ha fáj a fog

Előfordul, hogy páciensünk azt gondolja, hogy addig biztosan nem kell elmenni fogorvoshoz, amíg nem fáj a foga. Hiszen addig probléma sincs. A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat fontossága itt is kiemelten fontos. Előfordulhat, hogy a gyökér szuvasodás, vagy egyéb okok miatt észrevétlenül elhal. Ez heves gyulladást okoz később, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Előfordulhat, hogy fogfájás nem jelentkezik, azonban a környékén az ínyen kiütések jelennek meg (sipoly), ami a gyulladás jelének tekinthető.

5. Utána nem kell már fogorvoshoz menni

Tévhit, hiszen a gyökérkezelés kettő, vagy több kezelésből áll. A fogat csak akkor lehet megmenteni, ha a gyökérkezelést a kezelő fogorvos be is tudja fejezni. A fájdalom az első kezelést követően megszűnik, de fontos észben tartani, hogy ez még nem azt jelenti, hogy a további kezelés már nem szükséges. Éppen attól kapunk tartósan megmentett fogat, ha végig megy a kezelés. Az ideiglenes tömés nem nyújt végleges védelmet, amint azt a neve is mutatja.

Fájdalom a gyökérkezelés után

Természetes, hogy amint múlik az érzéstelenítő, vagy a fájdalomcsillapító hatása, fájdalom érezhető. Ez nem a kezelt gyökeret, érinti, hiszen az ki lett véve. Sokkal inkább a környező területek miatt, hiszen azokat is érinthette a beavatkozás, mint az ínyet. Viszont az innovatív lézeres gyökérkezelés technika a hagyományos módszerekkel szemben csillapítja a műtét utáni fájdalmat és gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Ha a fájdalom több napon át is fennmarad, akkor keresse fel fogorvosát!

Fogcsikorgatás esetében elképzelhető, hogy a kezelt fogat olyan nyomás éri, amit az ideiglenes tömés nem tud megfelelően tartani. A nagy nyomás begyullaszthatja ismét a nemrég gyulladásban lévő területet, ezért mindenképpen tanácsolt az alváshoz éjszakai fogvédőt hordani.

Ha a fájdalom még mindig jelentősen fennáll, előfordulhat, hogy a gyulladás tovább terjedt az állcsontra és azt is begyullasztotta. Ezt az állcsont fájdalma, vagy az arc duzzanata is jelzi.

Előfordulhat az is, hogy már semmi nincs gyulladásban, mégis fájdalmat érzünk. Ebben az esetben fantomfájdalomról beszélünk, ezzel nincs további tennivaló, mely pár nap alatt elmúlik.

Utókezelés

A fájdalommentesen gyökérkezelt fog akár egész életen át megmaradhat megfelelő szájápolás és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett. Érdemes megjegyezni, hogy ennek ellenére a fog idővel elszíneződhet vagy könnyen törékennyé válhat a fogbél hiánya miatt.

A fogászati klinikánkon a rendelkezésre álló korszerű CAD/CAM technológia segítségével olyan inlay/onlay vagy korona pótlást tudunk készíteni a megmaradt foggyökérre, mely könnyen orvosolhatja ezeket a problémákat is.

Van hátránya a gyökérkezelésnek?

Sajnos semmi sem tökéletes, így a gyökérkezelés sem. Hatására ugyanis elszíneződhet a kezelt fog. Korábban nagy mértékű szuvasodás és gyulladás hatására pedig gyengül a szerkezete. Az előbbire fogfehérítést, míg az utóbbira inlay vagy onlay, vagy korona felhelyezését javasolják fogorvosaink.

Miért színeződhet el a gyökérkezelt fog a gyökérkezelés után?

 • A fog elszíneződésének leggyakoribb oka a fog belsejében maradt kis mennyiségű pép. Ez a bomló pép teheti sötétebbé a fogat.
 • A gyökérkezelés lezárására szolgáló ideiglenes tömés festékanyagot tartalmazhat. Ez elszínezheti a fogat, sárgább, vörösebb árnyalatúvá válhat, mivel az közvetlenül érintkezik a dentinnel, azaz a fog felszínével.
 • A gyökérkezelés során szedett gyógyszerek is okozhatják.
 • A dohányzás és a sötét színű italok gyakori fogyasztása hajlamosabbá teszi a fogak elszíneződését.

Azonban nem minden gyökérkezelési eljárás színezi át vagy teszi foltosá a fogat!

Gyökérkezelés = több alkalom

Fentebb említettük, hogy ugyan maga a fájdalom megszűnik az első kezelés után, azonban fontos megjegyezni, hogy ez még nem azt jelenti, hogy be is lett fejezve a kezelés. Ahogy az ideiglenes tömés neve is mutatja, csak ideiglenes megoldást nyújt. Egy gyökérkezelés átlagosan 2-3 kezelést jelent, a kezelésszám nőhet a kezelt fog problémájának súlyosságáról. Cserébe megmenthető a saját fog!

Fogtömés

Fogszuvasodás megelőzése

A legtöbbet akkor tesszük fogaink épségének megőrzéséért, ha rendszeresen, legalább fél évente járunk fogorvosi ellenőrzésre, illetve fogkőleszedésre.

Az ellenőrzés, illetve szájhigiéniai kezelés során időben észre lehet venni minden apró elváltozást. Félévenként akkor is javasolt felkeresni fogorvosunkat egy fogászati szűrővizsgálatra , ha látszólag nincs semmilyen panaszunk.

Amalgám tömések cseréje

Tanácsos amalgám töméseinket minél előbb lecseréltetni fogorvosunkkal. Az amalgám káros hatásai lehetnek, többek között bizonyos allergiás bőrbetegségek, hajhullás vagy egyéb ismeretlen eredetű gyulladás. Az amalgám amellett, hogy káros összetevői kioldódhatnak a nyállal, nem esztétikus, illetve elszínezheti az ínyt és a fogat is. Fogászati klinikánkon kizárólag esztétikus fehér fogtömést használunk.

A fogtömés fajtái

 • amalgám tömés
  a legtöbb fogorvos gyakorlatban már nem javasolja használatát, kevésbé tartós, nem tud elég pontosan illeszkedni a lyukhoz, ezért mellette könnyebben alakulhat ki szuvasodás, az egészségre káros anyagok oldódhatnak ki belőle
 • esztétikus fehér tömés
  pontosabban illeszthető a fogba, beleragad, nem esik ki olyan könnyen, mint az amalgám. Színe szinte teljesen azonos a fogéval, így szabad szemmel alig észrevehető.
 • inlay/onlay
  speciális tömésfajta a szuvas fog kezelésére. A megfelelő előkészítés után a fogorvos egy pontosan formára készített fogbetétet (inlayonlay) helyez a fog előkészített részébe. Nagyobb fogszuvasodás esetében javasolt.

Az esztétikus fehér fogtömés

Medicover Fogászati Klinikán kizárólag esztétikus, fehér tömőanyagokkal dolgoznak fogorvosaink. Kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. A tömőanyag rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez. Az így elkészült tömés rendkívül tartós és esztétikus.

A fényre kötő kompozit esztétikai fogtömés előnye még, hogy a fogak eredeti színe és alakja visszaállítható. Az esztétikus fogtömés nem egyszerűen fehér színű, hanem több színből keveri ki a kezelést végző fogorvos, hogy az adott foghoz a lehető leginkább hasonló színnel rendelkezzen, így a fogtömés gyakorlatilag teljesen láthatatlanná válik.

Az esztétikus (fehér) fogtömés menete

Az esztétikus fogtömés menete

 • A szuvas fogállomány eltávolítása helyi érzéstelenítésben
 • Az üreg falainak előkészítése a tömőanyag behelyezéséhez
 • A fogorvos behelyezi a megfelelő tömőanyagot az előkészített fogba
 • Speciális lámpával megkeményíti a behelyezett tömést, mely ezáltal a fogzománchoz hasonlóan védi az alatta lévő felületet
 • A tömőanyag megkeményedése után a tömés felszínét elsimítjuk, polírozzuk

Barázdazárás

Sajnos sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fontosságával, pedig ezzel a módszerrel nagy mértékben meg lehet akadályozni a barázdákban induló fogszuvasodást. Ez a kezelés elsősorban gyermekkorban válik szükségessé, így a szülőknek érdemes odafigyelni erre.

A barázdazárás egyáltalán nem fájdalmas, csupán apróbb kellemetlenségekkel jár a gyermek számára (savanyú íz, szájnyitás pár percig), így kedvező alkalmat nyújt a fogorvossal, fogászattal való megismerkedéshez.

De mi is az a fogbarázda?

A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. Ezek a barázdák lehetnek túl mélyen, mely esetén az nehezen tisztítható, így könnyedén elkezdődhet a fogszuvasodás.

A barázdazárás menete

Minden esetben egy alapos tisztítással kezdődik a kezelés, majd fúrás nélkül különleges, nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel a fogorvos a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját.

Az anyag 2-3 évig garantálja az alatta lévő fogállomány épségét. Ennek elteltével a barázdazárást ajánlatos megújítani, mivel az kopik.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon!